Donatie din impozit
31 March 2020
Endometrioza
3 April 2020

Vaginismul

Vaginismul este o condiție ce determină spasmul i​ nvoluntar​ ​al muschilor vaginali și a mușchilor planșeului pelvin​ c​are face ca sexul vaginal, folosirea tampoanelor sau examenele ginecologice să fie dureroase și chiar imposibil de realizat.

Vaginismul face multe femei să se simtă singure, neînțelese, speriate și le poate afecta relațiile,sănătatea lor emoțională și stima de sine. U​nele nu înțeleg prin ce trec,altele înțeleg dar tot nu pot scăpa de sentimentul de vinovăție.

Cauzele

Cauzele pot fi emoționale, fizice sau o combinație între acestea.

Tipuri

Diagnostic

Cel care face diagnosticul este ginecologul, nu toți au experiență cu vaginismul dar vor putea exclude alte condiții și să ajute.

Diagnosticul se face printr-un examen ginecologic, excluderea altor condiții și prin istoricul medical general și cel reproductiv și descrierea problemei. Ar trebui purtată o discuție cu medicul despre cum să facă examenul să fie cât mai confortabil pentru femeile consultate.

Vă încurajăm pe cele care aveți această condiție să aveți răbdare când treceți prin această experiență. Diagnosticarea poate fi dificilă deoarece nu există un test exact pentru vaginism și s-ar putea să fie nevoie să vizitați mai mulți specialiști ca să poată fi făcută.

  • Contracția și relaxarea mușchilor pelvieni, sau Kegel, pentru a-i putea controla mai bine.
  • Educație și consiliere: Informare despre anatomia aparatului reproducător și sex, asta poate ajuta femeia să înțeleagă durerea și procesul prin care trece corpul ei.
  • Desensibilizare progresivă: Se va începe ușor cu atingeri treptate cât mai aproape de deschiderea vaginală. Următorul pas este inserarea unui deget. Inserție treptată:Când o femeie poate să se atingă fără durere,va învăța să insereze un dilatator și după îl va lăsa înăuntru 10-15 minute. Treptat poate crește dimensiunea dilatatorului și în cele din urmă să îl lase și pe partener să le insereze.
  • Exerciții emoționale: Se folosesc pentru a ajuta femeia să identifice, să exprime și să rezolve factorii emoționali care contribuie la vaginism.
  • Tehnici de relaxare pentru reducerea anxietății.

Intrebari frecvente

Cum să fac sex prima dată după tratament?
E important să începeți încet, cu poziții ușoare și confortabile și să folosiți lubrifiant. Poți începe prin a-l lăsa pe el să introducă un dilatator sau un deget, după ce te obișnuiești să îi introduci tu penisul cu mâna și să înceapă el să se miște ușor.
Cum poate afecta vaginismul relațiile unei femei?
Partenerul se poate simți respins și neputincios. Cu timpul pot apărea frustrări și neînțelegeri în relație. Este important ca partenerul să înțeleagă că femeia nu își contractă mușchii voluntar și că nu îl respinge.
Cât timp ține tratamentul?
Depinde de tipul de tratament, implicarea pacientei și a medicului. De obicei durează 6-8 săptămâni.
Ce să fac dacă suspectez că am vaginism și nu am bani pentru diagnostic/tratament?
Învață despre condiția pe care o ai. Ai răbdare cu tine. Cere ajutorul. Dacă nu te simți confortabilă să vorbești cu cineva apropiat despre condiția ta încearcă să găsești oameni online care au cunoștințe despre educație sexuală și vor să te ajute, de exemplu ONG-uri precum noi. Nu te teme de ei, de asta se ocupă de educație sexuală, ca să ajute oamenii. Adună bani treptat dacă poți. Dacă te simți confortabilă spune-i partenerului prin ce treci ca să înțeleagă și el.
Ce pot face dacă partenera mea are vaginism?
Nu o lua personal, faptul că partenera ta nu poate fi penetrată nu spune nimic despre sentimentele ei pentru tine. Nu o învinovăți și nu o întreba când poate avea sex vaginal. Nu încerca să o forțezi. Propune-i să încercați altceva precum sex oral, anal, masturbare. Găsiți alte activități sexuale care să vă placă. Dacă partenera ta vrea să încerce penetrarea fii blând și înțelegător. Ai grijă de tine și de ea.