Contact urgent
5 October 2017
Coming out – Ghid
5 October 2017

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Este reprezentat de tulburări hormonale frecvent întâlnite în rândul femeilor aflate la o vârstă fertilă; în prezent fiind afectate la nivel mondial între 5-20% dintre femei.
Denumirea sindromului provine de la modificările care au loc la nivel morfologic în zona pelvină; și anume, prezența la nivelul ovarelor a multiplelor chisturi (mici saculețe pline cu lichid) cu dimensiuni cuprinse între 2-9 mm.

Femeile care prezintă SOP pot avea cicluri menstruale rare sau chiar inexistente, nivel ridicat de hormoni masculini- androgeni și pot dezvolta numeroase chisturi (foliculi ovarieni), în consecință nefiind posibilă eliberarea lunară a ovulului.
5-20%

Cauze


Cauza principală a apariției SOP este considerată ca fiind reprezentată de dezechilibrele hormonale. Totuși pe baza cercetărilor s-a ajuns la concluzia că SOP apare în urma acțiunii diferitor factori, precum: nivelul ridicat de hormoni androgeni, rezistența la insulină, alimentația, inflamații și factori genetici.


Nivelul ridicat de hormoni androgeni


Nivelul ridicat de hormoni androgeni poate determina apariția diferitor simptome, care pot fi depistate vizual; simptome precum: excesul de păr în zona facială, pe piept și pe spate, ocazional acnee și alopecie de tip masculin.

Insulina


Insulina reprezintă hormonul produs de pancreas, care asigură celulelor posibilitatea de a utiliza glucoza, sursa principală de energie a corpului. În cazul în care celulele devin rezistente la insulină, nivelul de zahăr în sânge poate să crească exponențial, astfel corpul fiind nevoit să producă o cantitate și mai mare de insulină. Excesul de insulină poate determina producția crescută de hormoni androgeni, cauzând astfel dificultăți în procesul de ovulație.

Inflamația cronică

Inflamația cronică poate stimula ovarele polichistice pentru a produce hormoni androgeni; fapt care favorizează apariția problemelor cadio-vasculare.

Anumite gene


În urma diferitor cercetări s-a ajuns la concluzia că există anumite gene care pot fi asociate cu SOP.

Alimentația dezechilibrată


Alimentația dezechilibrată este un alt factor care poate acutiza simptomele femeilor care prezintă SOP.

Evenimente petrecute în organism


Ovarele produc numeroși foliculi de mici dimensiuni, ei însă nematurându-se corespunzător pentru a forma ovulele. Din această cauză, ovarele nu sunt capabile să expulzeze ovule în mod regulat, lunar. În consecință va avea loc o acumulare de fluid, care va duce la un proces de ovulație dureros.
Din cauza faptului că ovulele care sunt expulzate ajung să fie de dimensiuni mai mari, ele vor produce leziuni la nivelul ovarului la fiecare ciclu menstrual.

Simptome

Diverse simptome apar odată cu prima menstruație, existând totuși și cazuri mai rare în care SOP este existent înainte de această perioadă sau chiar în timpul menopauzei.
Simptomele pot varia de la caz la caz. Unele femei pot avea simptomatologie redusă, altele putând avea multiple simptome asociate cu SOP.
De asemnea, unele afecțiuni pot fi prezente doar pentru o perioadă scurtă de timp în cazul anumitor femei, ceea ce poate face diagnosticarea SOP destul de dificilă.

Pe lângă simptomele tipice menționate anterior, reprezentate de: dismenoree (ciclu menstrual neregulat, rar, dureros), amenoree (absența menstruației), hirsutism (creșterea unei cantități excesive, dense de păr în anumite regiuni ale corpului unde acesta ar trebui să fie într-o proporție minimă sau chiar inexistent: fața, pieptul și spatele), acnee, obezitate;

Există cazuri care prezintă și diverse complicații, precum:

Fertilitate redusă/ infertilitate: dificultate ridicată de a rămâne însărcinată.
Multiple avorturi spontane.
Alopecia de tip masculin: căderea părului.
Diabet zaharat de tip 2: afecțiune care influențează modul în care corpul metabolizează zahărul (glucoza); apărut în urma rezistenței organismului la insulină.
Hipertensiune arterială, de obicei generată de obezitate și rezistența la insulină. Netratată, aceasta poate duce ulterior la diverse afecțiuni cardiace.
Nivel ridicat al colesterolului, care poate duce de asemenea la boli cardio-vasculare.
Depresii și tulburări comportamentale.
Oboseala și lipsă de energie.
Insomnie.

Diagnostic


Pentru stabilirea diagnosticului se iau în considerare simptomele prezentate de pacient, aspectul general și semne care pot indica rezistența la insulină. Informații precum: perioada în care a fost ultima menstruație sau frecvența ciclului menstrual trebuie de asemenea cunoscute. Cele mai utilizate metode pentru obținerea unei analize complete a organismului pacientului sunt reprezentate de :