Producerea spermatozoizilor
17 September 2019
O sarcină sănătoasă
17 September 2019
REPRODUCERE
Funcția de reproducere cuprinde o serie de procese care au ca rezultat fecundarea ovulului de către spermatozoid și formarea zigotului, a cărui creștere și dezvoltare sunt asigurate de către organismul matern printr-o serie de modificări ce definesc sarcina.

FECUNDATIA
Fecundația are loc la nivelul trompelor uterine, unde spermatozoizii ajung ca urmare a introducerii lor în vagin în timpul actului sexual.

După ovulație ovulul poate fi fecundat în maxim 24h, iar spermatozoizii ajunși în tractul genital feminin pot supraviețui până la 72h. Pentru fecundarea ovulului este necesar un singur spermatozoid. Prin urmare, pentru ca fecundația să aibă loc, contactul sexual trebuie să se producă în intervalul de o zi înainte și o zi după ovulație.

Ovulul fecundat sau zigotul se va deplasa înspre uter și se va prinde de mucoasa uterină unde se dezvoltă fătul, timp de aproximativ 9 luni (280 zile).

Nașterea constă în expulzia fătului ajuns la termen, consecință a contracțiilor uterine.

Dezvoltarea sânilor începe încă de la pubertate, iar în timpul sarcinii are loc o creștere suplimentară importantă care va permite producerea laptelui, fenomen numit lactație.