Anatomia aparatului reproducător masculin
16 September 2019
Producerea spermatozoizilor
17 September 2019

Producerea ovulelor & ciclul menstrual

La naștere ovarele au între 200.000 – 400.000 de ovule imature (ovocite). Urmează o perioadă de liniște, care durează până la pubertate (12-14 ani), când începe maturarea în fiecare lună a unui număr de ovule imature dintre care doar unul ajunge la maturitate (rar vor ajunge la maturitate două sau mai multe ovule, din același ovar sau din ambele ovare, explicându-se astfel sarcinile gemelare sau multiple).

În decursul întregii vieți sexuale active a femeii, de la pubertate până la menopauză (45-50 ani) doar 300-400 de ovule vor ajunge la maturitate, restul involuează lăsând uneori cicatrici în locul lor.

Maturare ovulară

Procesul de creștere și maturare ovulară este ciclic. Ciclul ovarian este însoțit de modificări la nivelul uterului, vaginului, glandelor mamare, definind astfel ciclul menstrual.
Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile cu variații între 21 și 34 de zile. În special în primii ani de la apariția menstruației poate exista o variabilitate a ciclurilor de la o lună la alta care va dispărea în timp.
prima menstruație
la 45-50 de ani, ciclurile menstruale devin neregulate și în multe dintre ele ovulația nu mai are loc. După câteva luni sau câțiva ani, ciclurile se întrerup complet, fenomen numit menopauză

Ciclul ovarian

Schematic, ciclul ovarian poate fi împărțit în 2 perioade:
Preovulatorie, din ziua 1 până în ziua a 14-a a ciclului
Postovulatorie, din ziua a 15-a până în prima zi de menstruație (sângerarea propriu-zisă, durează aproximativ 5 zile, cu variații între 3-7 zile) când ciclul se reia

În perioada preovulatorie are loc creșterea și maturarea ovocitului care va ajunge la stadiul de ovul matur ce poate fi fecundat de un spermatozoid. Aproximativ în ziua a 14-a un ovul matur este eliminat din ovar, proces numit ovulație. Ovulul matur este preluat de trompa uterină, unde poate fi fecundat în nu mai mult de 24h.

Dacă fecundația nu a avut loc, ovulul se elimină în ziua a 19-a, a 20-a a ciclului. După alte câteva zile, aproximativ în ziua 28 a ciclului menstrual va apărea menstruația, componentă a ciclului uterin.

Ciclul uterin

Ciclul uterin prezintă și el, schematic, două perioade care corespund celor ovariene. În perioada preovulatorie, în paralel cu modificările care au loc la nivelul ovarelor, mucoasa uterină numită endometru se îngroașă, pregătindu-se pentru o eventuală sarcină.

Dacă fecundarea nu a avut loc, la nivelul endometrului, sub acțiunea hormonilor, apar o serie de modificări care vor duce în final la eliminarea endometrului, adică menstruație.