Evoluția feminismului în România
11 June 2020
Discuția despre menstruație cu copii
15 June 2020

Masturbarea

Definiție


Masturbarea reprezintă acțiunea de autostimulare, sau de stimulare a organelor sexuale cu scopul de a obține plăcere. Este o activitate normală, întâlnită în toate societățile, și este practicată atât de către bărbați, cât și de femei.

De-a lungul timpului, opiniile despre masturbare schimbat. În preistorie și antichitate a fost considerată normală, mai târziu a fost percepută ca un act care duce la degradare și nebunie, iar astăzi este recunoscută ca fiind o nevoie fiziologică a fiecărei ființe umane. Masturbarea ajută la obținerea satisfacției sexuale, la cunoașterea propriului corp și reprezintă un tratament împotriva disfuncțiilor sexuale.

Frecvența


Mai multe studii au arătat că aproximativ 97% dintre bărbați și 80% din femei se masturbează. Frecvența masturbării poate varia de la mai multe ori pe zi, la săptămânal, lunar sau chiar deloc. Poate fi considerata daunatoare numai dacă este efectuată compulsiv sau interferă cu activitățile zilnice.
 
  • Bărbați97%
  • Femei80%

Beneficiile masturbării


Beneficiile masturbării

1Descărcarea tensiunii sexuale
2Ajută la cunoașterea propriului corp și a propriei sexualități
3Îmbunătățește sănătatea și motilitatea spermei
4Scăderea riscului de cancer de prostată
5Calmarea crampelor menstruale
6Reducerea stresului
7Creșterea capacității de concentrare
8Îmbunătățirea somnului
9Este cea mai sigură activitate sexuală-riscul unei sarcini nedorite sau contactării unei ITS (infecții cu transmitere sexuală) este nul

Efecte negative

1Deși masturbarea este un fenomen natural și nu ar trebui interzisă, aceasta are efectele sale negative, care sunt asociate cu stigma din partea societății. Din motive religioase sau culturale, oamenilor le este rușine de satisfacția de sine, motiv pentru care nu admit că se masturbează sau încercă să renunțe la ea cu forța. Acest lucru duce la nedescărcarea tensiunii sexuale și consecințe neplăcute asociate cu aceasta.

Mituri


Există încă multe mituri legate de masturbare. În ciuda progreselor în educația sexuală, mulți încă cred că masturbarea afectează sănătatea mentală, fertilitatea și capacitatea de a fi activ sexual. Cu toate acestea, medicina modernă respinge aceste afirmații. Nu există studii științifice care să arate că masturbarea se asociază cu aceste situații.

Știați că?

Isteriei feminine
La începutul secolului XX, presupusa boală a isteriei feminine era tratată prin masturbare efectută de medic. Tratamentul includea stimularea manuală a clitorisului și, mai târziu, folosirea primelor vibratoare.
Cerealale Corn Flakes
În 1878, doctorul american John Harvey Kellog a inventat fulgii de porumb (Cerealale Corn Flakes), deoarece credea că o dietă bazată pe acest produs ar fi un remediu eficient pentru masurbare.
Act divin
În Egiptul antic, masturbarea era considerată un act divin, urmare a convingerii că lumea a fost creată de zeul Atum care și-a slobozit sămânța pe Pământ. Faraonii obișnuiau să practice un ritual care simboliza creația, masturbându-se în timpul unor ceremonii publice, apoi ejaculau în Nil pentru a se asigura că nivelul fluviului nu va fi afectat de secetă.
Singura specie
Oamenii nu sunt singura specie care se masturbează. Acestă activitate a fost observată și la alte animale.
Relații sexuale
Suntem tentați să credem că persoanele care nu au relații sexuale active se masturbează mai frecvent, însă mai multe studii au demonstrat contrariul. 70% dintre femeile și bărbații căsătoriți se masturbează cel puțin ocazional, iar alte studii arată că acest lucru este valabil și pentru persoanele din comunitatea LGBTQ+, care trăiesc cu partenerii lor.