Orgasmul feminin
25 May 2020
Pornografia din răzbunare
10 June 2020

Istoria LGBTQ+ în România

Comunitatea LGBTQ+ din România a existat dintotdeauna, contrar spuselor diferiților actori.
  • 1996Decriminalizarea homosexualității

    Comunitatea LGBTQ+ din România a devenit mai vizibilă o dată cu decriminalizarea homosexualității în România, în anul 1996, când relațiile sexuale consesuale între persoane de același gen a fost legalizată. Până în acel an, relațiile homosexuale erau criminalizate, persoanele LGBTQ+ fiind forțate să aibă relații ascunse.
  • 1996Schimbare de sex

    Persoanele transgender din România au dreptul de a își schimba genul după ce au trecut prin operația de schimbare de sex, din anul 1996. Deși au acest drept, discriminarea și obstacolele instituționale descurajează foarte multe persoane de a porni în această tranziție.
  • 2000Legea împotriva discriminării

    Iar din anul 2000, o dată cu legea împotriva discriminării, persoanele LGBTQ+ au obținut drepturi legale. Conform Legii 137 din 2000 toți cetățenii României sunt protejați în domeniile vieții sociale, nediscriminând în funcție de orientare sexuală, gen, sex, religie și/sau alte categorii. Decriminalizarea homosexualității în România nu a avut loc ca urmare a progresului societății și a schimbării mentalității, ci a fost un pas necesar pentru aderarea la UE.
  • 2004Primul Pride

    Primul Pride s-a ținut în anul 2004 în București, organizat de către ACCEPT, prima organizație LGBTQ+,
  • 2017Cluj Pride

  • 2019Pride în Iași , Brașov și Timișoara


În România, orice persoană poate servi în serviciul militar, indiferent de gen, orientare sexuală sau alte criterii. Deși nu există aceste impedimente, multe persoane nu se simt comfortabile în a vorbi despre viața sau identitatea lor, pentru a nu fi discriminați. Bărbații care fac sex cu alți bărbați nu au dreptul de a dona sânge în România, motivul dat fiind riscul de infectare cu ITS (infecții cu transmitere sexuale).

Asociații , grupuri și aliați LGBTQ+ din România sunt: ACCEPT (prima organizație de acest fel, înființată în 1996), MozaiQ, Identity Education Timișoara, Sens Pozitiv, InformatHIV, Cluj Pride, Queer Sisterhood Cluj, Rise Out Iași, SWC Romania, ARAS, HLGBTQ+ Brașov, Qsports, Be An Angel România, dar și alte inițiative locale. Pentru mai multe informații si grupuri de suport din orașul tău, poți întreba la una din cele două mari asociații, ACCEPT și MozaiQ.
home_medic2_hoverbox_icon

Asociatia ACCEPT

home_medic2_hoverbox_icon

Asociatia MOZAIQ

home_medic2_hoverbox_icon

Identity.Education

home_medic2_hoverbox_icon

PRIDE Cluj

home_medic2_hoverbox_icon

HLBGTQ Brasov


Cultura LGBTQ+ românească

Muzeul Istoriei și Culturii Queer din România (înființat în 2019), Serile Filmul Gay, CineQueer, Feminist and Queer International Film Festival (a avut loc o singura dată, în 2015), Colectivul antifa feminist Macaz din București, care organizează diferite activități pentru comunitate; cărți: Adrian Șchiop, Adrian Teleșpan, revista Queer lansată în 2019, Revista feministă Cutra, Teatrul Giuvlipen, proiectul Queer Romanian Women lansat de Daniela Groza.

Câteva filme românești LGBTQ+

Soldații. Poveste din Ferentari (2017), Monștri (2019), Câteva conversații despre o fată foarte înaltă (2018), scurtmetrajul Pieptiș, Legături bolnăvicioase (2006), După dealuri (2012), scurtmetrajul Ana se intoarce (2016).

Stiați că?

ultima persoană încarcerată în România pentru homosexualitate


Mariana Cetiner a fost ultima persoană încarcerată în România pentru homosexualitate. A stat aproape trei ani în închisoare, pentru că i-a dat unei alte femei poza ei, cu o declarație de dragoste. A fost numita de catre Amnesty International prizoniară de conștiință?

Laura Nicoletta Vasilescu


Laura Nicoletta Vasilescu este prima handbalistă care și-a facut coming-outul în 2019

Prima oară când s-a sărbătorit Luna Istoriei LGBTQ+


Prima oară când s-a sărbătorit Luna Istoriei LGBTQ+ în România a fost în anul 2011, organizată de asociația Accept? Este o lună plină de evenimente și activități de sărbătorire a comunității și au loc de obicei în luna octombrie (a fost aleasă la nivel internațional datorită a Coming Out Day, care este pe 11 octombrie)?

Cazul Coman-Hamilton


Cazul Coman-Hamilton este primul caz din România care asigură protecția dreptului de rezidență a partenerilor de același sex inclusiv în statele care nu recunosc căsătoriile între persoane de același gen?

Paul Muresan


Animatorul clujean și designer al Calendarului Romanian Bears 2019, artistul Paul Muresan și-a făcut coming-outul prin animația „Mamă, tată, am ceva să vă spun” în 2016?

Prima persoană transgender publică


Patrick Brăila este prima persoană transgender publică, care activează pentru drepturile persoanelor transgender?

Dreptul la familie


În anul 2019 șapte cupluri de persoane de același sex au dat statul în judecată pentru dreptul la familie

Referendumului din 2018


Campania de boicot a asociației MozaiQ împotriva referendumului din 2018 a fost susținută de persoane publice din comunitate precum: Emil Rengle, Maurice Munteanu, Daniela Groza.

InformatHIV


InformatHIV este primul site cu informații actuale și reale despre HIV în Romania, lansat în 2019

Prima operație de sex


Prima operație de sex din România a avut loc în anul 1995, efectuată pe o femeie transgender? Sorina Rațiu este numele ei, iar operația efectuată de doctorii la acea vreme, necunoscând procedura, au mutilat-o.