Trichomoniaza
12 September 2019
Avort
14 September 2019
 

HIV


HIV (virusul imunodeficienței umane) este virusul care cauzează
SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite).

 

Transmiterea

Se face prin fluidele corpului (sânge, spermă, secreții vaginale, inclusiv lapte matern).
Nu se transmite prin salivă sau sărut.

 

Simptome

Infecției cu HIV sunt vagi și pot imita gripa: dureri musculare, oboseală, febră ușoară, diaree sau pierderi în greutate.
Poate dura ani de zile până când virusul distruge capacitatea de luptă a sistemului imunitar ducând astfel la SIDA care se manifestă cu infecții și boli grave.

 

Testarea

Este singura metodă sigură de a ști dacă o persoană este infectată cu HIV. Se face printr-un test de sânge. Pentru ca testul să fie relevant trebuie efectuat după minim 3 luni de la presupusa expunere (testul depistează prezența anticorpilor - celule ale sistemului imunitar care luptă cu infecția; producerea acestora durează câteva săptămâni)

Fereastră imunologică este timpul dintre expunerea potențială la infecția cu HIV și momentul în care testul va oferi un rezultat precis.

 

Tratamentul

Nu există tratament pentru infecția cu HIV, dar există medicamente care pot ajuta persoanele infectate să trăiască mult timp.

Tratamentul modern este atât de eficient, încât o persoană care trăiește cu HIV cu o încărcătură virală nedetectabilă nu poate să transmită virusul - chiar și în timpul actului sexual fără prezervativ.
terapie anti-retrovirală