Vaginismul
2 April 2020
Sexul anal
19 May 2020

Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune frecvent dureroasă,în care un țesut asemănător cu un strat al uterului (endometrul) crește în afara organului.În majoritatea cazurilor acest țesut se află în pelvis,mai des la nivelul ovarelor,trompelor lui Fallopian sau aderent la țesutul ,care acoperă cavitatea pelvină.

Cauzele

Necunoscute. Există mai multe presupuneri,dar momenta nu este nimic sigur.

Simptome si riscuri

Cel mai frecvent simptom al endometriozei este durerea pelvină. Durerea se corelează cu ciclul menstrual, cu toate acestea, durere poate apărea și în afara lui.Unele persoane nu au deloc dureri ,în timp ce la altele aceasta este atât de severă încât afectează desfășurea activităților de zi cu zi.Durerea poate fi resimțită și în alte locuri,cum ar fi: la nivelul abdomeniului mijlociu,în timpul micțiuni,actului sexual,în regiunea inferioară a spatelui.Alte simptome pot include:
-diaree sau constipație (în timpul zilelor de menstruației)
-balonare (în timpul zilelor de menstruația)
-sângerare intensă sau în afara cicului
-oboseală
Celălalt simptom binecunoscut asociat cu endometrioza este infertilitatea. Se estimează că 30-40% dintre femeile cu endometrioză sunt subfertile.

Diagnostic

Cea mai sigură metodă de diagnostic este laparoscopia,dar find o metodă invazivă nu se practică regulat în acest scop.Ginecologul poate sugera examinări precum ecografia, Rezonanța Magnetică ,dozarea CA125 și un consult ginecologic.Acestea ajută la diagnostic,dar sunt numai indicatori pentru boala aceasta.

Tratament

Momentan,nu este un medicament/o terapie,care să vindece endometrioza. Dar, există tratamente care amelioraează simptomele și îmbunătățesc calitatea vieții. Este important să discuți cu medicul despre simptomele tale, cum îți afectează viața de zi cu zi și să discuți dacă vrei să ai copii acuma sau în viitor.Există 2 tipuri de tratment: hormonal și chirurgical.
17

Hormonal

Deși cauza endometriozei rămâne necunoscută, știm că boala este agravată de estrogen. Prin urmare, tratamentele hormonale pentru endometrioză sunt concepute pentru a încerca să scadă producția de estrogen și astfel ciclul tău menstrual o să lipsească.Aceste medicamente reduc țesutul endometric din uter,căt și cel extrauterin: Contraceptivele,Progestine / Progesterone,Analogi de GnRH,Danazol,Mirena.
Terapiile hormonale au diferite efecte secundare și ameliorarea durerii se poate realiza uneori numai temporar.

Interventie chirurgicala

Chirurgia laparoscopică este metoda invazică,care poate diagnostica cu ceritudine endometrioza.În cadrul intervenției se poate realiza atăt diagnosticul, căt și tratamentul chirurgical.Laparotomia este mai rar folosită.

Intrebari frecvente

Cum să fac sex prima dată după tratament?
E important să începeți încet, cu poziții ușoare și confortabile și să folosiți lubrifiant. Poți începe prin a-l lăsa pe el să introducă un dilatator sau un deget, după ce te obișnuiești să îi introduci tu penisul cu mâna și să înceapă el să se miște ușor.
Cum poate afecta vaginismul relațiile unei femei?
Partenerul se poate simți respins și neputincios. Cu timpul pot apărea frustrări și neînțelegeri în relație. Este important ca partenerul să înțeleagă că femeia nu își contractă mușchii voluntar și că nu îl respinge.
Cât timp ține tratamentul?
Depinde de tipul de tratament, implicarea pacientei și a medicului. De obicei durează 6-8 săptămâni.
Ce să fac dacă suspectez că am vaginism și nu am bani pentru diagnostic/tratament?
Învață despre condiția pe care o ai. Ai răbdare cu tine. Cere ajutorul. Dacă nu te simți confortabilă să vorbești cu cineva apropiat despre condiția ta încearcă să găsești oameni online care au cunoștințe despre educație sexuală și vor să te ajute, de exemplu ONG-uri precum noi. Nu te teme de ei, de asta se ocupă de educație sexuală, ca să ajute oamenii. Adună bani treptat dacă poți. Dacă te simți confortabilă spune-i partenerului prin ce treci ca să înțeleagă și el.
Ce pot face dacă partenera mea are vaginism?
Nu o lua personal, faptul că partenera ta nu poate fi penetrată nu spune nimic despre sentimentele ei pentru tine. Nu o învinovăți și nu o întreba când poate avea sex vaginal. Nu încerca să o forțezi. Propune-i să încercați altceva precum sex oral, anal, masturbare. Găsiți alte activități sexuale care să vă placă. Dacă partenera ta vrea să încerce penetrarea fii blând și înțelegător. Ai grijă de tine și de ea.