Ce este menstruația?
Menstruația reprezintă sângerarea uterină periodică, lunară, care apare între menarhă (prima menstruație) și menopauză. Endometrul, o mucoasă care căptușește uterul, se pregătește în fiecare lună (îngroșându-se și îmbogățindu-se cu substanțe nutritive) pentru a susține dezvoltarea fătului. Dacă nu este fertilizat niciun ovul, mucoasa este eliminată alături de puțin sânge după care reîncepe procesul de dezvoltare endometrială pentru următoarea menstruație.
Când se va întâmpla?
Nimeni nu poate spune exact când vei avea prima menstruație, dar în general, aceasta apare la aproximativ 2 ani după ce începe dezvoltarea sânilor.
Cât durează menstruația?
În mod obișnuit, apare la un interval de 28 de zile, dar se întâmplă uneori să varieze între 21 și 40 de zile. Sângerarea durează între 3 și 8 zile, media fiind de 5 zile, în primele două fiind mai abundentă. Când este mai densă, culoarea este roșie, iar în restul zilelor poate varia între roz, maro sau negru. Se elimină între 30 și 72 mililitri, maxim 100 ml de sânge.
Doare?
Simptomele obișnuite includ crampe sau o sensibilitate a sânilor chiar înainte și între perioade. De asemenea, sunt posibile dureri de cap, amețeli, greață sau diaree. Exercițiile fizice, băile calde sau un calmant împotriva durerii pot reduce disconfortul.
Toată lumea va ști că sunt la menstruație?
Tampoanele sau pad-urile menstruale nu sunt vizibile prin îmbrăcăminte. Încurajați-vă copilul să poarte proviziile în ghiozdan, poșetă sau vestiar în funcție de context.
Ce este sindromul premenstrual (SPM)?
Sindromul premenstrual reprezintă situația în care fata are simptome emoționale și fizice ce au loc în timpul sau înaintea menstruației. Aceste simptome pot include tristețe, anxietate, balonare și acnee. Toate acestea dispar după primele zile ale menstruației.
Perioadele au loc regulat la începutul menstruației?
În primii anii este posibil ca menstruația să nu aibă loc regulat, dar după aproximativ 2-3 ani, ciclul menstrual al unei fete ar trebui să fie o dată pe lună.
Ce pot face dacă nu pot vorbi despre menstruație, copiilor mei?
Vă recomandăm să încercați să faceți acest lucru, chiar dacă poate fi stânjenitor la început. Puteți să vedeți evenimentul ca pe o experiență nouă, care să vă apropie și mai mult de aceștia. Dacă totuși din diferite motive nu reușiți să inițiați această discuție puteți apela la o rudă sau persoană apropiată copiilor. Medicul de familie, de asemenea, vă poate ajuta în această situație.