Masturbarea
12 June 2020

Discuția despre menstruație dintre părinți și copii

Discuția despre menstruație dintre părinți și copii este privită de cele mai multe ori ca fiind una inconfortabilă, ciudată și de preferat, în cazul în care are loc, trebuie să fie scurtă și să nu se mai repete.
Acest tip de gândire nu este potrivit, deoarece copiii au nevoie de informații corecte și de suportul și ghidarea părinților. O idee bună este să inițiezi această discuție din timp și să te asiguri că împărtășești aceste informații și băieților. Să îți ajuți copiii să înțeleagă cum le funcționează corpurile înseamnă totodată să îi ajuți să ia decizii potrivite când vine vorba de sănătatea lor.

Cum ar trebui să mă pregătesc pentru această discuție?

Înainte de a iniția discuția despre menstruație sau de a răspunde la întrebările legate de acest subiect, este important să ai o înțelegere corectă a întregului proces.
Citește materialele informative oferite de către școala copilului, accesează pe internet site-urile din domeniul medical ce tratează acest subiect sau orice material de tip audio/video ce te poate ajuta.
Ai grijă cum îți alegi sursa din care te informezi și nu considera că stăpânești deja acest subiect. Privește- o ca pe o reîmprospătare a informațiilor și poate chiar o oportunitate de a aprofunda acest subiect. Putem învăța lucruri noi la orice vârstă.

Când ar trebui să le vorbesc copiilor despre menstruație?


Nu trebuie să aveți doar o discuție amplă la o anumită vârstă.
Acest subiect trebuie abordat treptat, deoarece înțelegerea trebuie clădită pe parcursul mai multor discuții de-a lungul timpului.
Nu trebuie să aștepți neapărat ca aceste întrebări să vină, uneori acest lucru nu se întâmplă.

Ideal ar fi ca aproape de perioada pubertății, fetele, cât și băieții, să cunoască pe deplin și să înțeleagă schimbările ce vor avea loc în corpurile lor. La vârsta de 6 sau 7 ani, cei mai mulți copii pot înțelege bazele menstruației și ale pubertății.

Cum ar trebui să le vorbesc copiilor despre menstruație?

În timpul copilăriei, copiii pun multe întrebări și acestea trebuie văzute ca oportunități pentru a le oferi acestora informațiile de care au nevoie. Prin această atitudine, părinții le transmit copiilor, faptul că sunt disponibili, deschiși și confortabili cu aceste discuții.

În cazul în care copilul nu pare a fi deschis pentru această discuție, nu te opri, încearcă din nou, folosind o altă abordare. Ține cont de maturitatea acestuia și încearcă să explici pe înțelesul lui, urmând ca apoi să dezvolți subiectul pe parcursul timpului. Fii sincer, nu inventa anumite aspecte, dezinformându-ți copilul și ia în vedere să nu îl suprasoliciți cu prea multă informație deodată.
Fii pozitiv!

întrebă

Ați putea începe prin a vă întreba copilul ce anume cunoaște despre pubertate și implicit despre menstruație.

Clarifică

Clarifică nelămuririle acestuia și corectează informațiile greșite asimilate.

materiale

Poți folosi materiale audio/video pentru o înțelegere adecvată a subiectului. Copiii pot asimila mai ușor informația, dacă le este reprezentată și vizual.

experiențe

Împarte cu el experiențele tale și ce anume ai învățat din ele. Aceste discuții pot îmbunătăți relația ta cu el și pot reprezenta o bază solidă pentru discuțiile ulterioare legate de întâlniri și sexualitate.

De ce ar trebui să le vorbesc copiilor despre menstruație?

Oferind copilului tău informațiile corecte, te vei asigura că nu se va ghida după informații greșite ce pot veni din cercul prietenilor lui și chiar va ști să combată aceste dezinformări, oferind mai departe informațiile esențiale.
Te vei asigura că se va dezvolta armonios din punct de vedere psihologic. Multe fete au avut o experiență negativă legată de menstruație și le-a fost prezentat acest eveniment ca fiind unul tragic, de multe ori fiind perceput precum un “blestem”. Toate aceste aspecte generează rușine, anxietate și o imagine greșită a propriului corp. Experiențele din această perioadă pot avea repercursiuni pe o durată mai lungă, până în perioada adultă. Părinții pot expune în schimb, faptul că menstruația, reprezintă un aspect natural și minunat al vieții feminine. Fără acest proces lunar, femeile nu ar putea deveni mame.
Un alt motiv pentru care copiii trebuie să știe despre menstruație la o vârstă fragedă este faptul că fetele active sexual pot rămâne însărcinate chiar înainte de a începe menstruația. Uneori ovulația (eliberarea unui ovul dintr-un ovar) se poate întâmpla chiar înainte ca o fată să aibă prima menstruație. Acest lucru înseamnă că poate fi fertilă și poate rămâne însărcinată, deși nu a avut încă menstruație.

Ce ar trebui să le spun copiilor despre menstruație?

Este foarte important ca părinții să prezinte procesul menstrual într-o lumină pozitivă.
Explică-i fetei tale, faptul că toți suntem diferiți. Acest fapt poate ajuta, deoarece ea se poate îngrijora dacă dezvoltarea ei are loc mai rapid sau mai încet, comparativ cu prietenele sau colegele ei. Explică-i că menstruația, inclusiv lungimea și fluxul ciclului, variază de la o persoană la alta și uneori de la lună la lună. Pe lângă explicarea procesului menstrual, fetele trebuie să fie familiariza-te cu pad-urile și tampoanele sanitare. Trebuie să cunoască faptul că uneori menstruația poate provoca crampe în momentul în care mușchii uterului se contractă. Învață-ți copilul cum să urmărească perioadele folosind un calendar sau prin intermediul unei aplicații de pe smartphone. În timp, copilul dumnevoastră, ar trebui să devină capabil să își anticipeze perioadele. Urmărirea ciclurilor menstruale poate ajuta copilul și medicul să identifice eventualele tulburări menstruale sau alte probleme de sănătate.

Când ar trebui să apelez la medic?

Cele mai multe fete nu au probleme legate de menstruație, dar în următoarele cazuri ar trebui să apelezi medicul de familie:
doctor-concept-illustration_114360-1072 (1)
fiica ta are 15 ani și nu a avut momentan menstruație
doctor-concept-illustration_114360-1072 (1)
dezvoltarea sânilor a început acum mai bine de 3 ani și nu a avut încă menstruație
doctor-concept-illustration_114360-1072 (1)
are mai mult de 2 ani de la prima menstruație și aceasta nu vine încă la 3-6 săptămâni
doctor-concept-illustration_114360-1072 (1)
are crampe severe, care nu sunt ameliorate de Ibuprofen

Întrebări frecvente:

Ce este menstruația?
Menstruația reprezintă sângerarea uterină periodică, lunară, care apare între menarhă (prima menstruație) și menopauză. Endometrul, o mucoasă care căptușește uterul, se pregătește în fiecare lună (îngroșându-se și îmbogățindu-se cu substanțe nutritive) pentru a susține dezvoltarea fătului. Dacă nu este fertilizat niciun ovul, mucoasa este eliminată alături de puțin sânge după care reîncepe procesul de dezvoltare endometrială pentru următoarea menstruație.
Când se va întâmpla?
Nimeni nu poate spune exact când vei avea prima menstruație, dar în general, aceasta apare la aproximativ 2 ani după ce începe dezvoltarea sânilor.
Cât durează menstruația?
În mod obișnuit, apare la un interval de 28 de zile, dar se întâmplă uneori să varieze între 21 și 40 de zile. Sângerarea durează între 3 și 8 zile, media fiind de 5 zile, în primele două fiind mai abundentă. Când este mai densă, culoarea este roșie, iar în restul zilelor poate varia între roz, maro sau negru. Se elimină între 30 și 72 mililitri, maxim 100 ml de sânge.
Doare?
Simptomele obișnuite includ crampe sau o sensibilitate a sânilor chiar înainte și între perioade. De asemenea, sunt posibile dureri de cap, amețeli, greață sau diaree. Exercițiile fizice, băile calde sau un calmant împotriva durerii pot reduce disconfortul.
Toată lumea va ști că sunt la menstruație?
Tampoanele sau pad-urile menstruale nu sunt vizibile prin îmbrăcăminte. Încurajați-vă copilul să poarte proviziile în ghiozdan, poșetă sau vestiar în funcție de context.
Ce este sindromul premenstrual (SPM)?
Sindromul premenstrual reprezintă situația în care fata are simptome emoționale și fizice ce au loc în timpul sau înaintea menstruației. Aceste simptome pot include tristețe, anxietate, balonare și acnee. Toate acestea dispar după primele zile ale menstruației.
Perioadele au loc regulat la începutul menstruației?
În primii anii este posibil ca menstruația să nu aibă loc regulat, dar după aproximativ 2-3 ani, ciclul menstrual al unei fete ar trebui să fie o dată pe lună.
Ce pot face dacă nu pot vorbi despre menstruație, copiilor mei?
Vă recomandăm să încercați să faceți acest lucru, chiar dacă poate fi stânjenitor la început. Puteți să vedeți evenimentul ca pe o experiență nouă, care să vă apropie și mai mult de aceștia. Dacă totuși din diferite motive nu reușiți să inițiați această discuție puteți apela la o rudă sau persoană apropiată copiilor. Medicul de familie, de asemenea, vă poate ajuta în această situație.