Ce poti face
18 September 2019
Copiii din școala primară sau gimnaziu
18 September 2019
Adolescenți

Aceasta este o perioadă critică de dezvoltare deoarece copiii se lovesc de provocări din ce în ce mai complexe, se bazează mai mult pe ei înșiși și mai puțin pe familie, se confruntă cu incertitudine, își asumă mai multe riscuri și, automat, eșuează mai mult.
Toate aceste elemente pot să contribuie la o stimă de sine mai scăzută, chiar dacă până atunci au fost copii încrezători - e o perioadă de tranziție în care se schimbă ceea ce știau despre ei înșuși.

De asemenea, deoarece adolescenții se confruntă de acum înainte cu decizii importante și trebuie să înceapă să își stabilească anumite scopuri atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, este extrem de benefic să cunoască un proces de rezolvare de probleme simplu.
În acest fel își vor cultiva o perspectivă logică, pragmatică și concentrată pe soluții, nu se vor împotmoli atunci când se lovesc de o dilemă sau când nu știu ce trebuie să facă pentru a-și îndeplini scopurile.


Pasul 1 Definește clar problema pe care o ai, cu cât mai multe detalii

Pasul 2 Generarea a minim 3 soluții posibile

Pasul 3 Listă de avantaje și dezavantaje pentru fiecare posibilă soluție

Pasul 4 Alegerea unei soluții și întocmirea unui plan de acțiune

Pasu 5 Revizuirea procesului: Planul a mers până la capăt? Planul a rezolvat/remediat problema? Mai trebuie făcut ceva pentru a rezolva problema? Sunt abilităţi de rezolvare de probleme care trebuie îmbunătăţite?