Sterilizare
15 September 2019
Modalități de testare
15 September 2019

CONTRACEPȚIA DE URGENȚĂ

Are o eficiență de 95 %

40-65 lei/pilula
Această pilulă este bază pe o variantă a hormonului progesteron, hormon produs de către corpul tău. Modul prin care funcţionează este acela că împiedică apariţia ovulaţiei sau o întărzie, astfel acesta nu va putea fi fecundat, iar sacina nu va mai putea apărea.

Cât de eficientă este această metodă

Eficienţa pastilei depinde foarte mult de intervalul de timp care a trecut de la contactul sexual.
Astfel , luată în primele 24 de ore eficienţa acesteia este de 95%, eficienţa ei scăzând odată cu trecerea intervalului de timp. Este de precizat faptul că aceasta poate deveni ineficientă dupa 72 de ore.
Mai mult, dacă apare senzaţia de greaţă sau vărsături după primele 2 ore de la administrarea acesteia este recomandat să administraţi o altă pastilă.

Care sunt avantajele si dezavantajele?

Cât de des pot folosi această pilulă?
Cu toate că nu există o regulă generală cu privire la cât de des ar trebui utilizată, medicii recomandă ca aceasta să fie utilizată doar în cazul apariţiei unui accident şi nu ca metodă contraceptivă de lungă durată. Unii medici recomandă totuşi utilizarea ei de cel mult două ori pe an, tocmai datorită cantităţii mari de hormoni eliberate de aceasta.Discută cu medicul tău ce altă metodă contraceptivăă ţi se potriveşte.
Sunt protejată dacă voi avea contact sexual imediat după ce am luat pastila?
Nu, pilula de a doua zi nu va împiedica apariţia unei sarcini nedorite daca a fost luată înaintea actului sexual.
Provoacă pilula de a doua zi un avort?
Nu, această pilulă nu cauzează un avort. Hormonul conţinut de acestea funcţionează prin întarzierea sau împiedicarea ovulaţiei, astfel ovului nu va fi eliberat în trompele uterine şi procesul de fecundare nu va avea loc. Avortul medicamentos este administrat ulterior apariţiei unei sarcini şi funcţionează prin faptul că forţează uterul sa elimine embrionul.
Este adevărat că pilula de a doua zi poate provoca cancer sau poate creşte riscul de cancer?
Nu există informaţii sau studii ştiinţifice care să coreleze apariţia cancerului cu utilizarea corectă a contracepţiei de urgenţă.