HIV/SIDA
12 September 2019
Pilula contraceptivă
14 September 2019

Avort

Motivul


pentru care o femeie decide să facă avort diferă de la o situație la alta, dar nici unul nu este mai important ca altul. O parte din motivele posibile includ sarcina accidentală, complicații medicale (femeia gravidă sau fătul), nu se simte pregătită să devină mamă, nu își permite un/un alt copil, urmează un tratament cu medicamente care vor face rău fătului, nu vrea copii.

LEGEA


în România permite întreruperea unei sarcini până la 14 săptămâni, dar acest lucru variază de la o țară la alta. Singura persoană care își poate da consimțământul este femeia însărcinată, atâta timp cât are 16 ani împliniți. Pentru fetele sub 16 ani, reprezentantul legal trebuie să își dea consimțământul pentru avort deoarece persoanele sub 16 ani nu au puterea legală de a o face.
Există posibilitatea unui avort tardiv, până la 24 de săptămâni, atunci când există un risc medical pentru femeia gravidă sau pentru făt. (Cod penal Art 201).
Săptămâna 14 a fost aleasă ca limită pentru avort deoarece sarcina nu este foarte avansată, fătul nu poate supraviețui în afara uterului (până la 22 de săptămâni de gestație) și cele mai multe avorturi spontane au loc până în această perioadă.
Hand drawing illustration of justice concept

Procedura

pentru avort depinde de tine și de vârsta sarcinii
getting-coffee-concept-illustration_114360-1490
home_medic2_hoverbox_icon

După avort

poți să:

îți iei o zi liberă, să te relaxezi și să faci ceva ce îți place acasă.
simți diferite emoții care variază de la o persoană la alta, ceea ce este normal.
simți durere/disconfort asemănător crampelor menstruale.
ai o menstruație mai abundentă și care durează mai mult decât de obicei și deci va trebui să îți schimbi tamponul mai des, să nu folosești absorbante interne sau cupe menstruale și să eviți contactul sexual vaginal.
te aștepți ca menstruația normală să revină după 4-6 săptămâni de la procedură

Corect sau greșit


Dacă este Corect sau greșit
să faci un avort este o întrebare la care doar tu poți să decizi pentru tine, corpul tău și situația ta.
De asemenea, este important să îți amintești că interzicerea prin lege a avorturilor duce doar la avorturi nesigure/nesanitare, nu la stoparea lor definitivă.
Contează să se poarte această discuție cu cât mai multă lume și este ok dacă ei nu vor să facă un avort așa cum e ok dacă tu vrei să o faci.