Anatomia aparatului reproducător Feminin
Organele genitale feminine cu rol în reproducere sunt următoarele:
Organele genitale interne: ovare, trompe uterine, uter, vagin.
Organele genitale externe: formațiunile vulvei.
+ Glandele anexe: glandele mamare – sânii.
Organele genitale interne
Ovarele
două glandele sexuale feminine cu rol dublu: producerea ovulelor (celula sexuală feminină) și producerea hormonilor sexuali (estrogen și progesteron).
Trompele
(tubele) uterine sunt două conducte care se întind de la ovare până la uter. Au rol important în captarea ovulului și transportul acestuia spre uter.
Uterul
este un organ unic, cavitar, în care se dezvoltă fătul. La sfârșitul sarcinii, prin contracția uterului, sunt expulzate fătul și placenta. Este localizat în cavitatea pelviană, în spatele vezicii urinare, înaintea rectului și deasupra vaginului. Porțiunea inferioară a uterului se numește col (cervix) și face legătura cu vaginul. Cavitatea uterină este căptușită de o mucoasă numită endometru, care se îngroașă lunar pentru a primi ovulul fecundat – zigotul. Dacă acesta nu apare, mucoasa se elimină, proces numit menstruație.
Vaginul
este organul actului sexual. Mai are rol și în eliminarea fluxului menstrual și expulzia fătului și a placentei în timpul nașterii. Are forma cilindrică, prin extremitatea superioară se inseră pe colul uterin, iar prin cea inferioară se deschide în vulvă. Are în medie o lungime de 8-9 cm, existând însă și vagine mai lungi sau mai scurte. Este un organ extrem de elastic, care se poate dilata cu ușurință (examen medical, act sexual) revenind apoi la diametrul normal.
Organele genitale externe
Vulva sau organele genitale externe sunt reprezentate de:
- Muntele pubelui: inițial lipsit de păr, dar care la pubertate se acoperă cu păr de aceeași culoare cu cel al capului
- Labiile mari și labiile mici: prezența pilozității, aspectul, forma și dimensiunilor lor variază cu vârsta, dar și de la o persoană la alta
- Vestibulul vaginului: spațiul delimitat de labii. La acest nivel se deschide uretra (locul prin care se elimină urina), orificiul vaginului prevăzut cu himenul.
- Himenul este o membrană dispusă între canalul vaginal și vestibulul vaginului. Prezintă un orificiu de formă și dimensiuni variate. Uneori, la primul contact sexual poate avea loc ruperea himenului, fiind asociată o ușoară sângerare. Himenul fiind elastic, poate permite alteori dilatarea orificiului, fără ruperea și sângerarea sa. Adevărata rupere a himenului are loc abia cu prima naștere.
- Organele erectile având ca reprezentant principal clitorisul (are aproximativ 7 cm și este singurul organ cu rol exclusiv pentru plăcere)
Glandele mamare (sânii)
sunt așezate simetric în porțiunea anterioară a toracelui. Sunt prezente la ambele sexe, dar au o dezvoltare și funcționalitate complet diferite.
La bărbat ele sunt rudimentare, cu structură simplă, lipsite de activitate secretorie.
La femeie sunt deosebit de importante. Se dezvoltă progresiv începând cu pubertatea, ajungând la dezvoltarea maximă la femeia activă sexual. La menopauză (perioadă caracterizată prin încetarea activității ovarelor, și deci întreruperea ciclurilor menstruale) are loc atrofierea lor. În perioada de sarcină și alăptare se dezvoltă pentru a secreta laptele, alimentul esențial al nou-născutului și al sugarului.
Forma și dimensiunile lor variază de la o femeie la alta, în funcție de vârstă, rasă, constituție, stări fiziologice (menstruație, sarcină, alăptare), stare de nutriție. De asemenea, există diferențe între cei doi sâni ai unei femei.