Anatomia aparatului reproducător feminin
16 September 2019
Ovulatie si menstruatie
16 September 2019

Anatomia aparatului reproducător masculinOrganele genitale masculine cu rol în reproducere sunt următoarele:

Organele genitale interne: testiculele, căile spermatice (epididim, duct deferent), cea mai mare parte a uretrei
Organele genitale externe: penisul și scrotul
+ Glandele seminale: veziculele seminale, prostata, glandele bulbo-uretrale Cowper

Organele genitale interne

Testiculele sunt glandele genitale masculine cu dublu rol: producerea spermatozoizilor și a hormonilor sexuali – testosteron. Sunt situate în scrot, deci în afara organismului, deoarece au nevoie de o temperatură mai mică decât cea a organismului pentru producerea și supraviețuirea spermatozoizilor.
Uretra este un conduct comun pentru eliminarea urinei și spermei.


Caile spermatice
  • Epididim -mic corp alungit, care face legătura dintre testicul și ductul deferent. Are rol în depozitarea, transportul și hrănirea spermatozoizilor.

  • Duct deferent – cale pentru transportul spermatozoizilor care continuă epididimul și se deschide în uretră. Este canalul în care spermatozoizii se întâlnesc cu lichidul seminal și se formează sperma.


Organele genitale externeScrotul este un înveliș în formă de sac, situat sub rădăcina penisului. Conține testiculele și porțiunea inițială a căilor spermatice. Forma lui variază cu vârsta și condițiile fiziologice.
Este contractat la tineri și la frig, iar la bătrâni și la căldură se relaxează, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură, menținând astfel temperatura ideală pentru producerea și supraviețuirea spermatozoizilor.

Penisul este organul sexual masculin. Conține mici săculeți numiți corpi cavernoși, care se umplu cu sânge atunci când bărbatul este excitat și penisul intră în erecție (se întărește).
Este traversat de uretră.

Dimensiunea variază cu vârsta, precum și de la un individ la altul, având în medie 10 cm în repaus și 15 cm în erecție.

Glandele seminale


Glandele seminale: secreția lor formează lichidul seminal. O parte din acest lichid este eliminat din penis, prin uretră, imediat după erecție, deci înainte de ejaculare; acest lichid poate conține spermatozoizi și eliminarea lui nu poate fi controlată.

Au ca reprezentant principal prostata - glandă nepereche, situată sub vezica urinară, în jurul uretrei. Are atât rol secretor, cât și de depozit. Musculatura ei abundentă are rolul de a evacua rapid secreția în timpul ejaculării.

Poate fi palpată prin tușeu rectal.

FEMININ